Головна | Вихід | Вхід |                                                                                   Неділя, 05.05.2024, 01:42
Головна » 2018 » Жовтень » 23 » Майстер-клас "Лялька-мотанка"
14:58
Майстер-клас "Лялька-мотанка"

26.09.2018  в дошкільному навчальному закладі №2 відбувся майстер-клас «Лялька-мотанка – український оберіг» під керівництвом викладача уманського гуманітарно-педагогічно коледжу Черевко Ліліани Василівни, який був проведений напередодні Всеукраїнського Дня дошкілля. На майстер-клас були запрошені педагогічні працівники закладу.

Мета заходу розширити знання про національні звичаї, традиції, культуру і побут українського народу, сприяти формуванню національно-патріотичних почуттів у дітей та дорослих.

Перед початком творчої роботи Ліліана Василівна розповіла колегам про українську народну іграшку - ляльку-мотанку , яка ще в давнину у кожній родині виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом материнства, зміцнювала зв'язки між поколіннями. Людина вигадувала ляльку-мотанку, подібну собі, як забаву для дитини, як оберіг для дому.

Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, світлі думки і побажання. Ляльку-мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншої родини, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв'язувала увесь рід. Сакральна істота з хрестом замість обличчя, символізує гармонію вертикалі (духовності) і горизонталі (земного розвитку людини), тобто допомагає гармонізувати простір. Такі іграшки повинні знаходитися на покуті зі сторони сходу сонця, над ліжечком дітей (оберігає дитину), над дверима (зустрічає і проводжає гостей). Мотанка виконується виключно шляхом намотування, не має обличчя і несе в собі тепло людських рук, любов і турботу, з якою створена.

Оскільки робилась лялька-мотанка з тих матеріалів, які були під руками - чи то солома, чи старі непотрібні речі, а одягалась в клаптики матерії зі старого одягу матусь і бабусь, то й не дивно, що така лялька, зроблена власноруч, оспівана піснями, обласкана казками, одягнена в усе своє, домашнє, рідне - вважалась оберегом у родині.

Учасники майстер-класу отримали цікаву пізнавальну інформацію про ляльку-мотанку, а ще – позитивні емоції, приємні відчуття від цікавої співпраці.

Переглядів: 465 | Додав: зірочка | Рейтинг: 0.0/0

Пошук

Меню сайта

Реєстрація

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Copyright MyCorp © 2024 | Безкоштовний хостинг uCoz